Stipendie för Invandrarförfattare 2014

Sakina Ntibanyitesha tilldelades ett stipendie från Stiftelsen Klas de Vylders Stipendiefond för Invandrarförfattare under bokmässan i Göteborg 2014. Sakina tilldelades stipendiet för hennes skildringar om uppväxten och flykten undan kriget i Kongo, Ormbarn och Farligare än djur.

Sakina kom till Luleå 2003 från ett av FN:s flyktingläger i det krigshärjade Kongo. Hennes rötter i Rwanda och Burundi, gjorde att hon under åratal tvingades på flykt undan misshandel, tortyr och ständigt med kriget i hasorna. Ändå lyckades hon gång på gång att rädda livet inte bara på sig själv utan också på sin son och två föräldralösa barn, som hon tog hand om. Som barn fick hon bara två år i skolan. Hennes pappa ville inte betala. På SFI i Luleå fick hon därför sin första riktiga skolgång. Hon utbildade sig sedan till undersköterska och samtidigt började hon skriva, mest för att bearbeta alla minnen.

Idag har Sakina skrivit två böcker om sin uppväxt (Ormbarn) och sin flykt (Farligare än djur). Det är dessa skildringar som har uppmärksammats av de Vylderfonden.

Jag är naturligtvis väldigt glad att mina böcker uppskattas. Den här utmärkelsen gör mig ännu mer motiverad att fortsätta mitt skrivande, säger Sakina.

Sakina har mycket att berätta och skulle mest av allt vilja få möjlighet att ägna mer tid åt sitt författande. Hon har flera manus klara och ännu fler på gång. Berättarkonsten har hon ärvt från sin mormor som hon växte upp med.

Sakina Ntibanyitesha tar emot priset Årets invandrarförfattare vid Bokmässan i Göteborg 2014.

Sakina Ntibanyitesha tar emot priset Årets invandrarförfattare vid Bokmässan i Göteborg 2014.

 

Sakina Ntibanyiteshas två böcker är utgivna av förlaget Blue Publishing.

Stiftelsen Familjen Klas de Vylders Stipendiefond för Invandrarförfattare delar ut ett stipendium vartannat år. Sakina fick mottaga stipendiet, 50.000 kronor, vid Bokmässan i Göteborg 2014.