Press

Sakina Ntibanyitesha föddes 1975 i Burundi men växte upp hos sin mormor i Rwanda. Sedan 12 års ålder har Sakina stått helt på egna ben utan föräldrar eller annat vuxenstöd. 18 år gammal födde Sakina en dotter som dog som spädbarn, ett år senare föddes sonen Wilson. Samma år började Sakinas resa på flykt undan krigets fasor, en resa som tog slut först 9 år senare. 2003 fick Sakina flyktingstatus hos FN och hamnade så småningom i Sverige, närmare bestämt i Luleå.

I Sverige utbildar sig Sakina till undersköterska och får snart fast anställning. Men Sakinas förflutna gör sig ständigt påmint och Sakina påbörjar sin första självbiografi. Idag har Sakina publicerat de två första böckerna, Ormbarn och Farligare än djur, i en serie av tre självbiografiska romaner om Sakinas liv.

Vill du komma i kontakt med Sakina, skriv ett mail till anna(a)thesocialbox.se, ring 073-5001369 eller följ Sakina på Twitter.

Recensionsexemplar beställes av karin(a)tilltro.se eller 070 226 50 90 eller hos förlaget stefan(a)blue.se.

Bildmaterial på Sakina:
Högupplöst
Lågupplöst
Vid användande av bilderna, uppge: Susanne Lindholm, frilansfotografen.nu.

Här följer ett utdrag av alla de tidningsartiklar, tv- och radiointervjuer som tidigare publicerats om Sakina:


Sveriges Television (3 oktober, 2014)

Lulebo blev årets invandrarförfattare

Sakina Ntibanyitesha från Luleå har tilldelats stipendiet ”Årets invandrarförfattare” vid Bokmässan i Göteborg. Hon fick stipendiet för sina skildringar om uppväxten och flykten undan kriget i Kongo.

Se inslaget här.


Norrländska Socialdemokraten (29 augusti 2014)

Luleåbo blev årets invandrarförfattare

Luleåbon Sakina Ntibanyitesha fick vid Bokmässan i Göteborg stipendiet ”Årets Invandrarförfattare” av de Vylderfonden för skildringar om uppväxten och flykten undan kriget i Kongo, i böckerna ”Ormbarn” och ”Farligare än djur”.

Läs artiklen här.


 Norrbottenskuriren (28 augusti 2014)

Luleåförfattare prisades

Sakina Ntibanyitesha, Luleå, har utsetts till Årets invandrarförfattare. Det var vid Bokmässan i Göteborg som Luleåbon Sakina Ntibanyitesha tilldelades stipendiet Årets invandrarförfattare av de Vylderfonden.

Läs artikeln här.


Malou efter tio, TV4 (27 mars 2014)

Sakina överlevde kriget tack vare sin son

Sakina tackar sin son för att hon överlevde. En enda sak höll henne uppe mitt i de värsta tänkbara umbäranden under år av krig och laglöshet i Kongo och Rwanda – att hon hade någon att ta hand om.

Se inslaget här.


Sveriges Radio (27 juni 2012)

Stark berättelse om en stark kvinna

Sakina Ntibanyitesha vägrar se sig själv som ett offer, trots att hon upplevt vad många beskriver som helvetet på jorden i krigets Kongo. Boktiteln ”Farligare än djur” syftar på människorna.

Lyssna till inslaget här.


Regnbågen nr3, Vuxenutbildningen i Luleå (2012)

Sakina Ntibanyitesha – från SFI studier till skriva böcker!

Jag träffade henne framför receptionen på Komvux. Jag såg en ung kvinna, vacker och modemedveten. Hon såg så lycklig och lugn ut och det var inte lätt för mig att föreställa hennes tidigare liv och långa historia.

Läs artikeln här.


Norrbottenskuriren (28 mars, 2010)

För hoppets och överlevnadens skull

En gång räddade Sakina Ntibanyiteshas språkkunskaper bokstavligen livet på henne. Instängd i en kyrka tillsammans med hundratals andra människor i krigens Kongo utan vare sig vatten, mat eller möjligheter till toalettbesök i flera dagar kom hon att bli en av få som klarade sig undan arkebusering genom att förstå och tala härskarnas språk.

Läs artikeln här.