NY BOK: Krig i Paradiset

Krig i Paradiset_framsida

Krig i Paradiset är Sakina Ntibanyiteshas första roman. Det är en stark berättelse om tre unga afrikanska kvinnor. Boken tar avstamp i Afrika, men handlar mer om hur de lyckas anpassa sig till sina nya hemländer, hur de hanterar sina svåra krigsminnen och om sin hemlängtan.

Kabibi, Igala och Anastasia möts i ett flyktingläger i Kongo-Kinshasa. Igala är sexton och har förlorat hela sin familj i kriget i Rwanda. Anastasia är 17 och har flytt från inbördeskriget i Sudan. Kabibi från Burundi är äldst, 19 år, men är redan van att klara sig själv. De unga kvinnorna lyckas ta sig till Kinshasa och få flyktingstatus genom FN. De ska få komma till det paradis de drömt om. Men till deras sorg hamnar de i olika världsdelar. Igala skickas till Kanada och Anastasia till Australien.

Kabibi hamnar i en liten norrländsk stad i Sverige. Det är ett långt steg från den lilla byn i Burundi, där hon växte upp. Kabibi försöker förstå de tystlåtna människorna i hennes nya hemland. Hon går på disco, hon läser svenska på sfi, hon får oväntat nya vänner i det homosexuella paret Cris och Jahn. Hon träffar Bo, som vill att hon ska laga korv och mos åt honom, och hon lär känna Ester från Uganda som vill hjälpa henne att hitta en rik gubbe att gifta sig med.

Hela tiden har hon tät kontakt med Igala och Anastasia. Genom deras mail och telefonsamtal får vi följa hur de tänker om sina nya hemländer, hur de plågas av sina ohyggliga minnen och sin hemlängtan. De har kommit till paradiset. Men även här pågår ett krig.

KÖP BOKEN HÄR (boken släpps till försäljning i april 2015).

Läs pressreleasen här!

PROVLÄS Krig i Paradiset!