Ge mig bröd så kastar jag en sten tillbaka

Vi var trötta, hungriga, törstiga, det var död överallt. Tiden och dagarna var oviktigt för oss. Men ett datum kan jag aldrig glömma, det var den 23:e november år 1996. En man gick framför mig med sin tioåriga son i handen, de gick i rask takt, liknande oss alla. Vi gick hastigt för att rebellerna inte skulle hinna ikapp oss.

Allt var så tyst trots att det fanns folk överallt. Ibland gick vi på vanliga asfalterade vägar, ibland stigar i djungeln. Det fanns folk överallt, både döda och levande. Man saknade människors ord, man önskade få höra någon säga något. Det enda vi hörde var ljudet från våra fötter.

Plötsligt hörde jag den tioåriga pojken fråga sin trötta far om varför det fanns krig och vad var anledningen till att vi krigar? Min kära son svarade pappan, med andfådd röst. Det har vi alltid gjort under alla tider, vi vänder ryggen mot varandra. Vi har alltid krigat, från generation till generation, religion mot religion, stam mot stam. Pappan fortsatte, det spelar ingen roll om vi har allt, vi människor blir ändå aldrig nöjda. Om jag har makt idag, vill jag i framtiden äga andra människor och deras egendomar. Om jag är rik, vill jag köpa makt och ta allt från de fattiga. Om jag är fattig går jag och hoppas på att en dag också bli rik. Så fort jag blivit rik, glömmer jag bort att jag en dag också varit fattig.

Min son, fortsatte pappan sin berättelse. Vi människor är också så otacksamma. Det var en gång en man som hette Kuga. Han var så rik och generös samt älskade alla och bjöd in de som passerade till hans hus. En dag kom en fattig man som ingenting ägde och ingenstans hade att bo. Kuga bjöd in honom till sig och sade att han var välkommen att stanna hos honom. Vet du vad den mannen gjorde emot Kuga? Nej, svarade sonen nyfiket, som helst av allt ville att pappan skulle fortsätta med berättelsen, för att kunna slippa tänka på att själv dö eller alla de döda som låg överallt på vägen. Han gjorde något hemskt mot Kuga fortsatte pappan, som gjorde att han ångrade sin gästfrihet resten av livet. Kuga gav den fattiga mannen en plats att sova på, mat, kläder och mark där han kunde börja odla. Efter några månader åkte Kuga iväg för att göra affärer i en annan stad. Vet du vad Kuga upptäckte när han kom tillbaka till sitt hem? Nej, skakade pojken på huvudet. Gästen hade våldtagit båda Kugas döttrar och mördat hans fru.