Sakinas böcker

***

Sakinas senaste bok Krig i Paradiset kommer släpps till försäljning i april 2015. Läs mer om boken HÄR.

***

Sakina berättar med stor inlevelse om ett barns och en ung kvinnas utsatthet i skuggan av etniska konflikter och krig. Ormbarn och Farligare än djur är de två första böckerna i en serie av tre självbiografiska romaner om Sakinas liv.

Sakina har tilldelats ett stipendie från Stiftelsen Klas de Vylders Stipendiefond för Invandrarförfattare för hennes skildringar om uppväxten och flykten undan kriget i Kongo.

”Jag är naturligtvis väldigt glad att mina böcker uppskattas. Den här utmärkelsen gör mig ännu mer motiverad att fortsätta mitt skrivande”, sa Sakina vid utdelningen på Bokmässan i Göteborg den 27 september 2014.

Köp böckerna Ormbarn och Farligare än djur på valfri nätbokhandel, bästa pris hittar du här. Böckerna finns också att köpa hos Söderbokhandeln i Stockholm, Götgatan 37. Tel 08-640 54 32

Böckerna

Ormbarn, del 1

”Att kriget bröt ut kändes som en befrielse. Det kanske låter underligt men för mig skulle kriget i mitt hemland bli en utväg från ständigt lidande och utsatthet. Jag tänkte: nu äntligen ska jag bli skjuten och få dö, bli befriad och få vila i frid. Men det skulle visa sig att det blev värre.”

Ormbarn är Sakina Ntibanyiteshas egen berättelse från Burundi, Rwanda och Kongo. Om ett barns och ung kvinnas utsatthet i skuggan av etniska konflikter och krig. Om ett nästan ofattbart lidande i ett samhälle genomsyrat av våld och hat, där männen tar för sig av kvinnor som kommer i deras väg och där ett människoliv inte är mycket värt.

Sakina Ntibanyitesha växte upp utan sina föräldrar. Hennes skolgång blev eftersatt, men hon fick sin mormors berättelser vid lägerelden. Och som sjuåring blev hon själv en sagoberätterska för de nunnor som bistod henne en av de gånger hon behövde hjälp. Först som vuxen fick hon möjlighet till att studera.

Idag bor Sakina i Luleå och arbetar som undersköterska. Hon berättar med en lätthet i språket. Och trots allt det tunga talar hon om försoning med sina förövare.

Ormbarn är den första boken i en serie av tre självbiografiska böcker.

”Jag har så mycket att berätta och det tar aldrig slut. Varje dag jag vaknar dyker berättelser upp i minnet som jag vill förmedla.”

Farligare än djur, del 2

”Efter allt som hänt under min uppväxt i kriget, är det ett under att jag fortfarande lever. När jag ser mig själv i spegeln vet jag inte om det är jag, eller om jag ser en annan person som ser ut som jag. Allt det som jag gått igenom jag har våldtagits, suttit i fängelse, misshandlats nästan till döds, levt under slavliknande förhållanden och varit på väg att avrättas allt detta klarade jag mig igenom. Därför är det så svårt att förstå vem jag egentligen är.”

Farligare än djur är Sakina Ntibanyiteshas andra bok om sin ungdom och flykt undan kriget i Burundi, Rwanda och Kongo. Den här boken tar vid där den första boken, Ormbarn, slutade. Det var under den svåraste tiden i Kongo, när de som var från Rwanda och Burundi, blev kallade för ormar. Titeln på första boken, Ormbarn, syftar på detta nedvärderande uttryck.

”Mitt barn fick växa upp i Afrika under svåra förhållanden. Vi skildes för en tid, men jag fann honom igen. Det tog mycket av mina krafter, det gav mig svåra och djupa sår och jag fällde många tårar innan vi hittade varandra. Men vi gjorde det.”

Vi får följa Sakina i hennes kamp för överlevnad. Hon strider för att ge sin son ett drägligt liv, men har också två andra föräldralösa barn med sig när hon flyr från den ena krigshärden till den andra. Riktigt hur hårt hennes liv har varit är svårt att förstå, även om vi i boken får ta del av Sakinas berättarkonst. Den gåvan har hon ärvt från sin mormor, som varje kväll gav henne berättelser som vägledning i livet.

Farligare än djur är den andra boken i en serie av tre självbiografiska romaner om Sakinas liv.

”Jag slutar inte tänka på detta förrän jag vet vad krig egentligen är. Kriget har skadat mitt hjärta samtidigt som det har gjort mig stark mentalt. Kriget har tagit mina kära och nära och bestulit mig på dofterna från mitt ursprung.”

Recensioner

Karin Malmsten, journalist på Sveriges Radio om Ormbarn: ”Ett hjärtskärande levnadsöde, där Sakina vägrar se sig som offer. Efter flera besök i Afrika upphör jag aldrig förvånas över den okuvlighet och det mod som finns i en ofta utsatt vardag.”

Kundrecension på bokus.com om Ormbarn: ”Oerhört välskriven och berörande bok. Det mest gripande jag läst sedan, Pojken som kallades Det. En historia som stannar kvar länge och får en att uppskatta det man har. Denna bladvändare rekommenderas varmt.”

 

Ormbarn, ISBN 978-91-86293-14-7, Blue Publishing
Farligare än djur, ISBN 978-91-86293-15-4, Blue Publishing

Omslagsfoton och pressbilder: Susanne Lindholm, frilansfotografen.nu
Redaktör: Christer Fjordevik, Värnamo
Formgivning: Sven Ljung Design, ljungdesign.se
Webb och korrläsning: Karin Gustafsson, TILLTRO.se